30 iunie, ultima zi în care puteţi plăti taxele locale fără să pierdeţi reducerea de 10%

bani

Peste câteva zile expiră termenul până la care persoanele fizice pot plăti taxele locale şi pot beneficia şi de reducerea de 10% oferită de Primării.

În mod normal, termenul până la care se putea plăti impozitul pe clădiri şi cel pe autoturism, fără a pierde reducerea oferită de Primărie, era 31 martie, potrivit Codului Fiscal. În acest an însă, ca urmare a schimbării modului de calcul a impozitului pe proprietăţi şi a cozilor care s-au format la ghişee în primăvară, termenul a fost prelungit până la data de 30 iunie, printr-un Ordonanţă de Urgenţă adoptată în ultima parte a lunii martie.

Aşadar, cine plăteşte integral impozitul pe clădire sau pe autoturism până la data de 30 iunie mai poate primi reducerea de 10%. După această data, contribuabilii vor plăti impozitul întreg, sau chiar cu penalităţi de întârziere, dacă vor amâna şi mai mult plata.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

„S-a prelungit şi acest temen pentru ca toată lumea să poată plăti şi să poată beneficia de clarificările pe care Ministerul de Finanţe le-a adus în ultimele săptămâni în privinţa noului Cod Fiscal”, declara, în 23 martie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu.

Principalele nelămuriri erau legate de impozitele pe clădirile cu destinaţie mixtă, care erau folosite parţial ca locuinţă, parţial ca sediu al unei firme şi pentru care se plăteau impozite diferenţiate.

Ulterior, guvernul a decis să modifice normele privind impozitarea locuinţelor cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială, precizând că acestea vor fi impozitate ca locuinţe cu statut rezidenţial, fără majorări, dacă plata utilităţilor nu este dedusă.

Potrivt noului Cod Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoanele plătesc între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale, însă pentru clădirile folosite în scop comercial, impozitul este de câteva ori mai mare.

Cota impozitului este stabilită prin hotărâre a consiliului local, însă valoarea impozabilă a clădirii se determină în funcţie de mai multe grile stabilite de către stat, iar clădirile noi au valori mai ridicate.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

Valoarea impozabilă depinde şi de rangul localităţii şi de zona în care este amplasată clădirea.