Adevărul despre răceala la ovare. Simptome, cauze şi tratament

Ovare

Salpingoovarita, cunoscuta sub numele de anexita, dar si „raceala la ovare” este o inflamatie a ovarelor si a trompelor uterine. Desi multe femei cred ca aceasta boala este cauzata de frig, in realitate bacteriile sunt cele vinovate de declansarea ei. Tocmai din cauza acestei conceptii gresite femeile amana consultul de specialitate, ceea ce face ca boala sa se agraveze.

Simptome si cauzele racelii la ovare

Boala apare mai ales la femeile tinere care acuza dureri in zona abdomenului inferior, leucoree abundenta, purulenta si uneori febra. Boala este cauzata in majoritatea cazurilor de o infectie cu transmitere sexuala (gonoree, chlamydiaza, eventual infectii Mycoplasme si Ureaplasma urealyticum, foarte rar virusuri).

CITESTE SI: Beyonce de România a aflat rezultatele biopsiei: „Au început să-mi cadă dinţii”

Simptomele racelii la ovare sunt date de efectele acestor bacterii asupra organelor afectate. Local (trompe, ovare) apare inflamatia, adica umflarea acestor tesuturi. Durerea, cel mai des intalnit simptom, este deseori doar unilaterala si se accentueaza la efort, la intinderi, la contact sexual.

Gonoreea se manifesta mai des decat infectia chlamydiana cu secretie vaginala si de aceea diagnosticul se face mai usor. Febra apare la jumatate din cazuri, iar rareori pacientele prezinta si varsaturi, diagnosticul diferential facandu-se des cu o apendicita acuta.

Alte cauze sunt: nasterea, avortul si interventiile invazive in sfera genitala sau abdominala, cand bacteriile pot migra din vagin sau colon spre trompe si ovare.

Diagnosticul si tratamentul racelii la ovare

Raceala la ovare este diagnosticata uneori doar cand pacienta se prezinta pentru probleme de infertilitate, cauza in acest caz fiind in principal infectia chlamydiana, ce poate evolua cu simptomatologie redusa sau chiar asimptomatica.

CITESTE SI: Soţul Andreei Marin, surprins la film cu o blondă sexy şi tatuată

Pe langa examenul secretiei vaginale se face si o ecografie (recomandat transvaginala) pentru a se estima intinderea infectiei si eventualele complicatii (abces tubo-ovarian, de exemplu).

Infectia urinara este des asociata si de aceea ar trebui sa se faca si un examen corespunzator de urina.

Tratamentul racelii la ovare este antibiotic, cu medicamente cu spectru larg, timp de mai multe zile, uneori chiar saptamani si se recomanda un al doilea set de analize la sfarsitul curei pentru a urmari vindecarea. Ideal este sa se faca o antibiograma pentru a se depista exact bacteria, iar tratamentul sa fie tintit. De asemenea, este obligatoriu si tratarea partenerului, in caz contrar, veti pasa infectia de la unul la altul, cu recidive.

Complicatiile racelii la ovare

O infectie nediagnosticata si netratata la timp duce la complicatii ce pot necesita interventia chirurgicala. De exemplu chisturile determinate de inflamatie pot creste, se pot transforma in abcese, se pot rupe in abdomen si pot cauza peritonita.

CITESTE SI: A câstigat peste 35.000 de euro la PARIURI! A jucat un BILET BOMBĂ de cota 1006! Unde găseşti aceste BILETE de cote MARI

O alta complicatie a racelii la ovare este cronicizarea sa, aparand Boala Inflamatorie Pelvina (BIP). Persistenta in timp a inflamatiei poate duce la sclerozarea/cicatrizarea tesuturilor (de exemplu trompele nu vor mai fi elastice ci rigide, cu cicatrici, ingustate) se pot permanentiza infertilitatea, tratamentul antibiotic nemaifiind de ajuns pentru rezolvarea acestei probleme.

Uneori apare sarcina extrauterina, ovulul fecundat ramanand blocat in trompa. Si ovarul este afectat, iar un ovar bolnav nu poate intotdeauna produce ovule viabile. Dupa un tratament adecvat al racelii la ovare se poate restaura fara probleme fertilitatea.

Prevenirea racelii la ovare

1. Flosirea prezervativului daca exista parteneri multiplii.
2. Daca exista doar un partener, tratarea sa cu antibiotice pentru a preveni reinfectarea.
Preventia complicatiilor: control ginecologic periodic pentru diagnosticarea formelor atipice, control ginecologic la aparitia simptomelor si tratarea bolii din timp.

CITESTE SI: ÎNFIORĂTOR! Iată cine construiește ARCA Apocalipsei. Bogații lumii se pregătesc de un cataclism?