Calendar Creștin Ortodox 2016. Ce sfinți sărbătorim pe 31 mai

Sarbatoare

Astăzi este sărbătoare, iar creștii îi sărbătoresc pe 31 mai pe Sfântul Ermie, Sfânta Petronela și Sfântul Haralambie. Sfântul mucenic Ermie (Herma), pomenit în calendarul creștin ortodox la 31 mai, era un soldat în armata romană, înaintat în vârstă, care a petrecut ani buni de viață ostășească în orașul Comani, Georgia. 

În timpul împăratului Antonin cel Pios (138-161), pentru mărturisirea credinței a fost adus înaintea guvernatorului Sebastian. A fost supus la multe și grele chinuri pentru că nu a vrut să aducă jertfe zeilor.

A fost chemat și un vrăjitor care i-a pregătit otrăvuri puternice, Sfântul Ermie fiind obligat să le bea. Faptul că a rămas nevătămat după ce a băut otrăvurile l-a impresionat atât de tare pe acesta, încât s-a convertit la creștinism, mărturisindu-l pe Hristos Dumnezeu.

În urma acestui fapt, noului creștin și mucenic al lui Hristos, botezat în sângele său, i s-a tăiat capul, iar Sfântul Ermie, fiind și mai rău chinuit, s-a mutat către Domnul, după ce i s-a tăiat capul.

Greco-catolice
Sf. m. Ermie

Romano-catolice
Vizita Sf. Fc. Maria; Sf. Petronela, fc. m.

Ortodoxe
Sf. Mc. Ermie, Eusebiu și Haralambie