CALENDAR ORTODOX 2016: Sărbătoare mare pentru creştini. Se face pomenirea morţilor

calendar_2106_660x400_81091300

Astăzi se face pomenirea morţilor, iar creştinii au interzis la produsele „de dulce”. Este şi ziua Sfantului Vadim, nume purtat de mulţi români.

Ortodoxe

Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Sf. Mc. Vadim arhim. (Sâmbăta a IV-a din Post – Pomenirea morţilor) (Dezlegare la ulei şi vin)

Greco-catolice

 Sf. m. Eupsihie din Cezareea. Cele 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului

Romano-catolice
Fer. Ubald, călug.

fântul Mucenic Eupshie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie, s-a născut în Cezareea Capadociei din părinți creștini.

A fost martor al persecuțiilor creștine dezlănțuite de Iulian Apostatul (361-363). Văzând cum se redeschid templele păgâne, Sfântul Eupshie a adunat un grup de creștini și împreună au distrus un sanctuar roman vechi. După această faptă a fost arestat și pentru că nu s-a lepădat de credința în Hristos a fost torturat și decapitat.

Pe locul mormântului Sfântului Eupshie a fost construită o biserică, după moartea împăratului.

Astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Vadim, care, în vremea uciderii sfinților patruzeci de mucenici din Persia, a fost prins, împreună cu șapte ucenici ai săi, și din porunca împăratului Savorie au fost închiși în temniță.

Acest sfânt era de neam foarte bogat și, când a voit să se facă monah, toată bogăția sa a împărțit-o săracilor. Apoi, zidindu-și o mănăstire afară din cetate, a viețuit într-însa.

În temniță a petrecut patru luni, legat împreună cu ucenicii lui, bătut aspru în toate zilele, răbdând însă cu bărbăție, pentru nădejdea și adevărata credință, pe care o avea către Dumnezeu.

A fost omorât de către un demnitar al imperiului cu numele Nirsan, care pentru faptul că era creștin a fost închis de către împărat. Temându-se însă de torturile la care urma să fie supus, acesta a dat de știre împăratului că orice îi va cere, este gata să facă.

Au fost aduși astfel la palat amândoi, Vadim și fostul demnitar, și i s-a promis acestuia din urmă că dacă îl va ucide pe Sfântul Cuvios Vadim va fi eliberat și va lua toată averile sale.

Sfântul Cuvios Vadim a fost ucis de Nirsan, prin repetate lovituri de sabie, căci mâinile lui tremurau, și a trecut la Domnul în chinuri cumplite.