Cât de recomandat este sexul în timpul sarcinii

Sex sarcina

Sexul in timpul sarcinii naste numeroase controverse. Este recomandat sau nu? Ce pateste bebelusul? Ce se intampla cu sanatatea mamicii? Descopera mai jos toate raspunsurile de care ai nevoie!

Multe perechi se tem ca sexul in timpul sarcinii ar putea afecta fetusul, insa acest lucru este doar o legenda, sustin medicii. Bebelusul este protejat in sacul sau amniotic.

Sexul pe perioada sarcinii poate avea un impact negativ din punct de vedere emotional, avertizeaza pe de alta parte specialistii.

Lucruri pe care trebuie sa le stii:

1. Sexul nu duce la avort. Asa cum am explicat mai sus, copilul este protejat de lichidul amniotic. Dopul de mucus gros de la nivelul cervixului il protejeaza impotriva infectiilor. Penisul partenerului nu ii poate face niciun fel de rau bebelusului in timpul actului sexual.

2. Exista si situatii in care trebuie sa eviti sa faci sex in timpul sarcinii. Urmatoarele cazuri interzic in totalitate activitatea sexuala: daca ai un istoric de nastere prematura, sangerare vaginala fara explicartie, ti s-a rupt apa sau cervixul se deschide prematur.

3. Exista lucruri care te pot afecta daca faci sex in timpul sarcinii. De exemplu, o pozitie sexuala neadecvata iti poate provoca stari de ameteala si greata, acest lucru afectandu-te pe tine in mod special.

4. Un alt lucru pe care trebuie sa il stii despre sexul in perioada sarcinii este ca orgasmul poate duce la contractii uterine, insa acestea nu seamana deloc cu cele provocate de sarcina. Cu alte cuvinte, producerea orgasmului nu cauzeaza nastere prematura si nici nu amplifica durerile din timpul travaliului.

5. Medicii recomanda ca pentru stabilitatea psihica a femeilor sa nu faca sex in ultimele doua luni de sarcina. Eliberarea sexuala provoaca schimbari hormonale.

Dupa nastere, femeile sufera mai multe schimbari hormonale si chiar fizice, fapt pentru care sexul le poate oferi mai multa incredere in sine si stabilitate emotionala.

Depresia postpartum poate fi tratata cu sex, sustin psihologii si medicii. Daca simti durere pelviana neobisnuita in timp ce faci sex dupa ce ai nascut, adreseaza-te de urgenta ginecologului. De asemenea, daca organul reproducator capata o alta culoare si observi mici inflamatii, consulta medicul.