Ce sfânt sărbătorim astăzi. Mulți români îi poartă numele

Sarbatoare

Credincioșii creștin ortodocși îl pomenesc astăzi pe Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadiei.

Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul a trăit în secolul al IX-lea d. H. Datorită vieţii curate şi feciorelnice pe care a dus-o din fragedă copilărie şi a credinţei, el a fost ales şi sfinţit episcop al Sinadei, de către Patriarhul Tarasie al Constantinopolului. În timpul domniei împăratului Leon Armeanul şi al conflictului iconoclast, Mihail a fost scos din scaunul episcopal şi aruncat în exil, deoarece nu a voit să se lepede de cinstirea sfintelor icoane.
Sfântul Mihail a ales încă din tinereţe viaţa de monah, nevoindu-se împreună cu Sfântul Teofilact al Nicomidiei. Patriarul Tarasie i-a trimis pe amândoi la o mănăstire de lângă Pontul Euxin (Marea Neagră), iar mai apoi i-a sfinţit arhierei. Ca episcop al Sinadei, Sfântul Mihail a purtat de grijă turmei lui Hristos, strălucind între arhiereii vremii. Mergând Patriarhul Tarasie la cele veşnice, a a fost uns patriarh al Constantinopolului Nichifor, şi iarăşi s-a pornit conflictul iconoclast.

La acea vreme, împăratul Leon Armeanul a pornit prigoana împotriva icoanelor, pe care le numea idoli, pedepsindu-i aspru pe cei care li se închinau. Leon i-a izgonit din scaun pe patriarhul Nichifor şi pe arhiereii care cinsteau sfintele icoane şi i-a pus în locul lor pe cei care-i împărtăşeau credinţa. Sfântul Mihail a fost izgonit din scaunul episcopal şi trimis în exil, trecând la cele veşnice departe de creştinii pe care-i păstorise cu vrednicie şi cu blândeţe.