Comerţul ilegal cu ţigarete a ajuns în România la 16,9%, în luna mai. În regiunea Nord-Est contrabanda a depăşit 50%

Tigari1

Contrabanda cu ţigarete a crescut în luna mai până la 16,9% din totalul pieţei, comparativ cu luna martie, când s-a cifrat la 14,6%, arată datele companiei de cercetare Novel Research, publicate marţi.

Potrivit sursei citate, în mai 2016, regiunea Nord-Est a continuat să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre care bate recordul ultimilor şapte ani, depăşind 50%.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

De asemenea, regiunile sud-vest şi vest deţin cote importante (26%, respectiv 25%). Din punct de vedere al provenienţei, ponderea ‘cheap whites’ se află în creştere (+3,8 puncte procentuale faţă de martie) şi continuă să deţină cea mai mare cotă (57,4%) din totalul pieţei negre. Pe de altă parte, produsele provenite din Moldova se află în scădere (minus 4,5 p.p. faţă de martie, până la 14,7%), iar Ucraina şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%).

La nivel general, piaţa neagră a ţigaretelor a avut o evoluţie fluctuantă, în primele cinci luni din acest an, astfel: 16,9% în mai, în creştere faţă de 14,6% în martie şi în uşoară scădere faţă de ianuarie 2016 (17,8%).

Procentul de 16,9% continuă să depăşească media de 16% din 2015, precum şi cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%, notează Novel Research.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

Conform analizei de piaţă, la finele lunii iunie, în decurs de două zile, au fost realizate capturi importante de ţigarete contrafăcute. Astfel, poliţiştii din Ilfov au depistat în trafic, în localitatea Buftea, un TIR încărcat cu două milioane de pachete de ţigarete, provenite din Republica Moldova. Peste 250.000 de pachete au fost depistate de Poliţia de Frontieră pe raza judeţului Dolj, într-un autocamion încărcat cu role de hârtie.

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!