Delta Bucureşti a devenit arie naturală protejată

lacul-vacaresti-untitled-project-1-setari-16-x-9-02628000_02628000

Delta Bucureşti a devenit arie naturala protejată. Astăzi a fost aprobata hotărârea de Guvern care certifică acest lucru, după un an de la campania „Comoara verde dintre blocuri” realizată de Ştirile TVR. Ecologişti, ornitologi, fotografi şi jurnalisti cer de altfel de ani buni ca Lacul Văcăreşti să devină arie protejată tocmai pentru a fi pusă la adăpost de „prădătorii” moderni. Ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, a comentat subiectul în direct la Telejurnalul TVR.

Un cartier întreg a fost demolat în anii ’80 pentru a face loc barajului Văcăreşti, care ar fi trebuit să aibă scopul de a apăra Bucureştiul de inundaţii. Lacul a fost însă umplut cu apă o singură dată, în 1989, pentru vizita lui Nicolae Ceauşescu.

27 de ani de linişte sau uitare din partea edililor şi bucureştenilor au făcut ca locul să renască.

Zona adăposteşte pe cele 190 de hectare aproape 100 de specii protejate. Aşa bogăţie de resurse a dus şi la apariţia primilor prădători: iarna, unii oameni dădeau foc la stuf pentru a se încălzi, vânau animale şi tăiau lemne.

Gică locuia în zonă şi a devenit  paznic al locului.

Decizia ca delta dintre blocuri să devină zonă protejată presupune instituirea unui regim special de conservare.

Este o decizie istorică. Prin declararea Parcului Naţional, declarăm primul parc natural urban din Europa continentală şi din România. Mi-am stabilitat această prioritate încă de la începutul mandatului, mă bucur că am reuşit după numai 5 luni. Urmează paşii procedurali, această arie va fi preluată în administraţie şi vom scoate la licitaţie în iunie. Cei interesaţi pot veni să aplice„, a declarat ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, în direct la Telejurnalul TVR.