Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană. Ce se va întâmpla cu România şi cu leul românesc

brexit

Joi, 23 iunie, a avut loc referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Rezultatele parţiale după numărarea voturilor din toate cele 382 de circumscripţii electorale situaţia arată astfel: 48% pentru rămânerea în UE (16.141.241 voturi) şi 52% pentru ieşirea din UE (17.410.742 voturi). Prezenţa la vot la referendumul din Marea Britanie privind ieşirea sau rămânerea în Uniunea Europeană a fost de 72,1%. Premierul David Cameron şi-a prezentat demisia, cu efect din octombrie. Mai mulţi lideri eurosceptici din UE au cerut referendumuri similare.

David Cameron a anunţat oficial că va demisiona (update 24 iun, 10:22)

Premierul britanic David Cameron a anunţat vineri că va demisiona, transmite Reuters. „Ţara are nevoie de o conducere proaspătă”, a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitalul care ghidează ţara spre următoarea ei destinaţie.

Întâlnire de urgenţă la Cotroceni după Brexit. Iohannis a chemat premierul şi şeful BNR la discuţii(update 24 iun, 09:51)

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat de urgenţă premierul, şeful BNR şi liderii partidelor politice la Cotroceni, după ce britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Brexit: Partidul irlandez Sinn Fein cere un referendum pentru o Irlandă unificată (update 24 iun, 09:36)

Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor media, transmite AFP. Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are „consecinţe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. După publicarea rezultatelor finale, Şeful Guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, a cerut oficial organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei.

„Carnagiu pe pieţe”. Bursele, în cădere liberă în întreaga lume (update 24 iun, 09:23)

Indicele blue-chip FTSE al bursei de la Londra a pierdut peste 8% pe futures înainte de deschiderea şedinţei oficiale de tranzacţionare. În Japonia, indicele Nikkei s-a prăbuşit vineri cu peste 7%, iar cotaţiile futures indică scăderi de aproximativ 5% pe indicele S&P 500 al bursei de la New York şi 3,4% pe indicele DJIA. „Carnagiu pe pieţe” şi „panica este palpabilă”, titrează presa internaţională, în timp ce pieţele financiare încearcă să se ajusteze la noua realitate a unei Europe dezbinate.

Frontul Naţional susţine că este rândul Franţei să organizeze un referendum (update 24 iun, 09:19)

Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Naţional a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenţa Franţei la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din blocul comunitar, potrivit Reuters. „Victoria libertăţii! Aşa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franţa şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană”, a scris preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, pe contul său de Twitter.

Lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai redus nivel din 1985. Euro scade cu 3,1% (update 24 iun, 09:17)

Lira sterlină s-a prăbuşit cu peste 10% după publicarea rezultatelor referendumului, la 1,32 dolari, o devalorizare de 18 cenţi faţă de cursul de joi, de 1,5 dolari. Căderea este mai abruptă faţă de clipele de panică de la apogeul crizei financiare mondiale din 2008, iar cursul lirei afişeză mişcări de 2-3 cenţi de la o secundă la alta. Moneda euro a pierdut 3,1% din valoare şi a ajuns la 1,1 dolari. Între timp, dolarul american s-a depreciat şi el cu 4% faţă de yenul japonez, monedă percepută de investitori drept investiţie de refugiu în vremuri tulburi. Cursul a coborât în Japonia la 101,34 yeni/dolar, de la proape 107 yeni/dolar la deschidere, cea mai puternică scădere din 1998.

Italia – liderul partidului Liga Nordului: „Bravo, Marea Britanie! Acum este rândul nostru”D (update 24 iun, 09:16)

Liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru că a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi a spus că ar trebui să urmeze Italia, transmite DPA. „Bravo pentru curajul cetăţenilor liberi! Inima, creierul şi mândria au învins minciunile, ameninţările şi şantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

Olanda: Liderul de extremă-dreapta Geert Wilders cere un referendum privind apartenenţa la UE(update 24 iun, 08:46)

Olanda: Liderul de extremă-dreapta Geert Wilders cere un referendum privind apartenenţa la UE Liderul formaţiunii politice olandeze anti-imigraţie Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

Şeful PE se aşteaptă ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE să înceapă rapid (update 24 iun, 08:46)

„Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineaţă arată că va fi un drum foarte dificil”, a declarat Schulz la televiziunea de stat ZDF.

Scoţia îşi vede viitorul în Uniunea Europeană (update 24 iun, 08:44)

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană „arată clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, transmite Reuters. Votul în toate cele 32 de regiuni a fost predominant proeuropean – 61%, iar oficialul nu exclude varianta organizării unui al doilea referendum pentru independenţa.

Preţul aurului este în urcare cu 7,2% din cauza Brexit, la maximul ultimilor doi ani (update 24 iun, 08:22)

Preţul aurului este în urcare cu 7,2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza votului de la referendumul britanic care indică ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Bloomberg. „Aurul va fi activul sigur preferent, în urma unui rezultat pentru ieşire”, a declarat Barnabas Gan, analist la compania Oversea-Chinese Banking din Singapore, care estimează că preţul ar putea urca la 1.400 dolari uncia.

Euro sare la 4,54 lei pe piaţa interbancară. Dolarul creşte puternic până la 4,14 lei (update 24 iun, 08:20)

Euro creşte la 4,54 lei, faţă de 4,51 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul se apreciază puternic până la 4,14 lei, faţă de 3,96 lei, cursul BNR de ieri.

Leul s-a apreciat pe interbancar. Cursul atinge 4,50 lei/euro, cu peste 4 bani sub cotaţiile de vineri(update 24 iun, 00:34)

Leul s-a apreciat pe piaţa interbancară după ce britanicii au votat să rămână în UE cu o majoritate de 52%, potrivit primelor sondaje publicate după închiderea urnelor. Cursul de schimb atins 4,50 lei/euro, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii mai, potrivit cotaţiilor Bloomberg. Leul s-a apreciat faţă de euro pe tot parcursul săptămânii, pe măsură ce tabăra Remain a început să fie creditată cu avantaj în sondaje, după ce vineri s-au efectuat tranzacţii peste pragul de 4,54 lei/euro.

Lira sterlină urcă la un nou maxim al anului 2016 faţă de dolar (update 24 iun, 00:19)

Lira sterlină s-a apreciat la un nou maxim al anului 2016 faţă de dolar după ce Nigel Farage, unul dintre liderii cei mai zgomotoşi ai campaniei pentru Brexit, a declarat la Sky News că „se pare că Remain a ieşit în faţă”. Cursul lirei a ajuns la un maxim de 1,4999 dolari la scurt timp după închiderea urnelor şi anunţarea primelor estimări.

Marea Britanie rămâne în UE, potrivit unui prim sondaj după închiderea urnelor (update 24 iun, 00:02)

S-au închis urnele în Marea Britanie. Se pare că Brexitul a fost evitat. Un prim sondaj, realizat de YouGov pentru Sky, creditează tabăra Remain cu 52% din voturi, în timp ce tabăra Leave a adunat 48%. Preşedintele partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, a confirmat că tabăra Remain pare să fie în avantaj.

Lira sterlină, cel mai ridicat nivel din 2016 pe fondul estimărilor că Marea Britanie va rămâne în UE(update 23 iun, 15:27)

Cursul de schimb lira sterlină-dolar american a atins joi cel mai ridicat nivel din acest an, după ce ultimele sondaje de opinie au indicat o victorie a taberei pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Euro a scăzut la 4,50 lei pe piaţa interbancară (update 23 iun, 14:51)

Euro a scăzut la 4,50 lei pe piaţa interbancară, înainte de ora 15.00. BNR a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,5179 lei. Ieri, cursul anunţat de banca centrală a fost de 4,5320 lei.

Sondaj Populus: Remain a acumulat un avans de 10 puncte procentuale (update 23 iun, 14:28)

Ultimul sondaj de opinie efectuat de Populus înainte de deschiderea secţiilor de votare atribuie taberei Remain un scor de 55%, faţă de 45% pentru Leave. Subliniem că sondajul a fost efectuat înainte de deschiderea urnelor şi nu reprezintă un exit poll. Este cel mai bun rezultat înregistrat până acum în sondaje de tabăra care face campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Aproape toate companiile de sondare a opiniei publice pun opţiunea Remain pe primul loc, însă diferenţele sunt în multe cazuri în marja de eroare.

Lira se apreciază (update 23 iun, 13:50)

Lira sterlină s-a apreciat faţă de euro şi de dolar, atingând nivelul maxim din ultimele şase luni, după publicarea sondajului Ipsos MORI, semn că pieţele financiare prognozează o victorie a taberei pro-UE. Sondajul a fost realizat pe 1.592 de persoane, la comanda cotidianului Evening Standard, în zilele de marţi şi miercuri, până la ora 20.00 GMT.

Ipsos MORI: Remain 52% , Leave 48% (update 23 iun, 13:06)

Un sondaj Ipsos MORI arată că britanicii votează în proporţie de 52% pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Contribuţia Marii Britanii la bugetul UE: 188 de milioane de lire pe săptămână (update 23 iun, 12:46)

188 milioane lire sterline este contribuţia săptămânală netă a Marii Britanii la bugetul UE. Uniunea are tratate comerciale bilaterale cu 52 de ţări; Marea Britanie va trebui să negocieze separat cu fiecare pentru a-şi pune comerţul pe picioare în cazul unui Brexit. 78% dintre cetăţenii UE non-britanici aflaţi în Marea Britanie, apţi de muncă, lucrează cu forme legale şi plătesc taxe; în cazul cetăţenilor britanici, proentul este de 74%. 56 de directive UE impuse Marii Britanii, deşi englezii au votat contra în forurile europene; 2.466 de cazuri în care au avut câştig de cauză. 5% din personalul medical din Marea Britanie, de altă naţionalitate. 115 lire sterline – echivalentul sumei plătită per capita de Norvegia pentru a avea acces la piaţa internă UE în 2014; ca stat membru, Marea Britanie a plătit în acelaşi an 220 de lire pe cap de locuitor.

Sondaj: Fanii UKIP sunt convinşi că referendumul va fi „aranjat” de „servicii” (update 23 iun, 12:17)

Două treimi din electoratul UKIP, partidul eurosceptic, anti-imigraţie din Marea Britanie, consideră că referendumul va fi „aranjat” de MI5, serviciul secret intern, potrivit unui sondaj YouGov, citat de The Independent. În urmă cu câţiva ani, UKIP şi-a mobilizat electoratul demonizând imigranţii români şi bulgari, care aveau să invadeze Marea Britanie pentru a parazita sistemul de prestaţii sociale.

Mobilizare anti-Brexit în presa germană: Pe prima bagină, Bild îi îndeamnă pe englezi să rămână în UE (update 23 iun, 12:11)

După ce Der Spiegel a susţinut cauza rămânerii Marii Britanii în UE pe prima pagină a ediţiei de luna aceasta, şi cotidianul Bild, cel mai mare ziar din Germania după tiraj, dedică prima pagină a ediţiei de astăzi cauzei anti-Brexit. Jurnaliştii de la Bild le promit britanicilor că vor recunoaşte golul controversat marcat în 1966 de Geoff Hurst în partida dintre Anglia şi Germania de Vest (RFG). Microbiştii germani susţin până în ziua de azi că mingea nu a trecut de linia porţii.

Susţinătorii Brexitului se mobilizează pe social media cu o doză de teoria conspiraţiei (update 23 iun, 12:04)

Teoriile conspiraţiei circulă pe social media britanice: susţinători ai Brexitului susţin că la secţiile de votare sunt distribuite creioane pentru ca „Puterea” să poată şterge voturile pentru ieşirea din UE şi să menţină starea de fapt, relatează The Independent. În East London, un cetăţean a scris, pe un semn care îndrumă alegătorii spre o secţie de vot, un mesaj prin care îşi încurajează concetăţenii să voteze folosind un pix.

Premierul David Cameron şi soţia sa, Samantha, s-au prezentat la urne în Londra (update 23 iun, 11:29)

Premierul David Cameron şi soţia Samantha Cameron au votat la Londra, într-o secţie de votare situată în apropierea clădirii guvernului din Downing Street.

Inundaţiile din sud-estul Angliei nu ţin cu alegătorii (update 23 iun, 11:22)

Alegătorii din regiunea de sud-est a Angliei au fost avertizaţi de autorităţi că vor avea de înfruntat inundaţii şi o ploaie torenţială pentru a ajunge la urne. În Londra, meteorlogii anticipează ploi cât pentru o lună într-un interval de câteva ore, potrivit BBC. Pompierii din Londra au anunţat că au primit azi noapte sute de apeluri care au reclamat incidente provocate de furtună, precum case inundate, maşini înghiţite de ape şi trăznete. Drumurile şi transporturile feroviare au fost de asemenea afectate, cu blocaje şi întârzieri mari la ora de vărf.

Brexit: S-au deschis secţiile de vot (update 23 iun, 09:32)

Secţiile de vot s-au deschis joi dimineaţa, la orele 6:00 GMT, în Marea Britanie, pentru referendumul privind rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, un scrutin urmărit cu îngrijorare de celelalte ţări membre ale blocului comunitar, îngrijorate în privinţa repercusiunilor.

Brexit: Tabăra „In” conduce în cele mai noi sondaje (update 23 iun, 08:07)

Campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană şi-a recăpătat avansul asupra taberei rivale Out înaintea referendumului de joi asupra apartenenţei la UE, potrivit unui sondaj YouGov pentru ziarul The Times miercuri, informează Reuters.

David Cameron a anunţat înaintea referendumului faptul că, în cazul unui vot în favoarea părăsirii Uniunii Europene, ar activa, fără întârzieri nejustificate, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a sugerat că acest lucru ar putea să întâmple în termen de două săptămâni după referendum.

Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE a apărut în urma disputelor politice interne. Pentru a-şi asigura susţinerea în parlament în contextul ascensiunii unui puternic curent eurosceptic în propriul Partid Conservator, premierul David Cameron a promis, în 2013, că, dacă va câştiga un nou mandat la alegerile generale din 2015, va negocia „o nouă înţelegere” cu UE şi va organiza apoi un referendum pentru a le permite britanicilor să se pronunţe asupra apartenenţei la blocul european. Disidenţii din Partidul Conservator şi euroscepticii formaţiunii anti-imigranţie UKIP aminteau atunci că ultimul referendum din Marea Britanie privind UE a avut loc în 1975.

Unii comentatori şi politicieni acuză comportamentul iresponsabil al premierului britanic, care a reuşit să transforme o problemă internă, de partid, într-un eveniment care ar putea zgudui din temelii ordinea mondială şi ar putea declanşa o nouă criză economică, inclusiv la el în ţară.

Uniunea Europeană este un parteneriat politic şi economic la care aderă în prezent 28 de ţări. A prins rădăcini după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru încurajarea cooperării economice în vederea reconstrucţiei, cu scopul pe termen lung de a dezvolta legături comerciale puternice între state vecine, în ideea că interdependenţa economică va descuraja noi războaie în Europa.

Astăzi, facem parte din „piaţa unică internă” – adică o singură economie din punct de vedere comercial şi al liberei circulaţii a forţei de muncă – iar UE a devenit o forţă redutabilă în politica externă: spre exemplu, negociază tratate cu ţări terţe în numele tuturor statelor membre. A luat naştere moneda unică europeană, euro, adoptată până acum de 19 ţări UE. Comisia Europeană, „guvernul” UE de la Bruxelles, are vaste prerogative în reglementarea chestiunilor de protecţia mediului, drepturile consumatorului, transporturi, concurenţă şi altele.

Marea Britanie are un statut special în UE, optând încă din 1992 să nu subscrie la acordul Schengen de abolire a frontierelor naţionale şi la uniunea economică şi monetară, care are ca pilon de bază moneda euro.

La începutul acestui an, David Cameron a anunţat că a negociat cu succes noi privilegii pentru Marea Britanii în UE şi a convocat pentru 23 iunie referendumul privind apartenenţa la UE. Concesiile obţinute de premier de la Uniune au fost criticate de eurosceptici drept insuficiente, irelevante în raport cu schimbările de care ar fi nevoie în opinia lor.

Ce concesii a obţinut Cameron de la UE

Ajutoare de creştere a copilului – Cameron a vrut să blocheze posibilitatea ca imigranţii din UE care lucrează în Marea Britanie să poată trimite în ţara de origine banii obţinuţi drept ajutor social pentru creşterea copilului. Nu şi-a atins scopul în totalitate, dar a obţinut un nou mod de calcul al ajutorului pentru creşterea copilului, în funcţie de nivelul de trai din ţara de origine şi nu în funcţie de costurile vieţii în Marea Britanie.

Ajutoare sociale pentru imigranţi – Cameron a vrut să reducă semnificativ prestaţiile sociale pe care le pot solicita persoane din UE care vin să lucreze în Marea Britanie pe salarii mici, pentru a descuraja migraţia masivă. A obţinut doar o întârziere: cei care merg la muncă în Marea Britanie pe bani puţini nu vor putea cere în primă fază facilităţi fiscale şi prestaţii sociale, însă drepturile lor vor fi extinse cu cât trăiesc mai mult acolo.

Lira sterlină – David Cameron a reiterat că Marea Britanie nu va adopta niciodată moneda euro şi a obţinut asigurări de la ţările din zona euro că nu vor discrimina în niciun fel Marea Britanie şi că, în cazul în care vor fi folosiţi vreodată bani britanici pentru un bailout în eurozonă, fondurile vor fi rambursate integral.

Statut special pentru cartierul financar londonez – Londra este al doilea mare centru financiar global şi de departe cel mai puternic din Europa, lucru posibil în mare măsură datorită faptului că funcţionează departe de reglementările dure impuse asupra industriei financiare în zona euro.

Suveranitate – UE acceptă poziţia fermă a Marii Britanii că nu vrea să adere principiului „uniunii tot mai strânse”, adică federalizării Europei. Excepţia invocată de Marea Britanie va fi inclusă într-o viitoare modificare a tratatului UE. Cameron a obţinut şi un sistem de „cartonaşe roşii” prin care parlamentele şi guvernele naţionale vor avea posibilitatea să blocheze directive europene nedorite, prin acţiuni coordonate. Dacă 55% din parlamentele naţionale din UE vor respinge o anumită directivă UE, aceasta nu va fi aplicată, ci va trebui rediscutată.)