Marea Britanie: Ministrul pentru Brexit nu garantează nimic migranţilor din UE

Brexit

Ministrul britanic pentru Brexit a declarat că nu garantează dreptul de a rămâne în Regatul Unit migranţilor europeni sosiţi acum şi până la ieşirea oficială din Uniunea Europeană, într-un interviu publicat duminică în presă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

David Davis a declarat ziarului Mail on Sunday că el ar negocia cu liderii europeni pentru „a garanta o despăgubire generoasă pentru migranţii europeni prezenţi acum şi o despăgubire generoasă pentru cetăţenii britanici” aflaţi într-o ţară din UE, fără a oferi aceleaşi compensaţii noilor veniţi.

El a vorbit despre „diferite posibilităţi” pentru a opri o „creştere” a sosirilor în Regatul Unit provenite din UE înainte de Brexit.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

„Am putea decreta ca autorizaţia de a rămâne sine die (în Marea Britanie) să se aplice numai înainte de o anumită dată”, a spus ministrul.

Regatul Unit ar trebui să respecte regulile UE până la ieşirea efectivă din Uniune, inclusiv libertatea de circulaţie, dar ar putea decide cine să rămână în ţară, inclusiv pentru cei care sosesc înainte de data ieşirii.

Davis a indicat că articolul 50, care permite să se notifice în mod oficial dorinţa ţării de a părăsi UE, nu va fi activat până la începutul anului 2017. Negocierile pentru ieşire vor dura atunci cel mult doi ani: Marea Britanie va părăsi UE cel târziu la începutul anului 2019.

Comisia Europeană refuză să înceapă negocierile înainte ca articolul 50 să fie activat, dar pentru Davis, dialogul este inevitabil.

„Noi nu avem ce negocia, doar să găsim unde sunt interesele lor”, a spus el.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

Noul ministru britanic al afacerilor externe Boris Johnson se duce la Bruxelles luni pentru reuniunea lunară a celor 28 de şefi de diplomaţii europene.

Un dineu informal planificat duminică cu cei 28 de şefi de diplomaţii europene pentru a discuta despre ieşirea Regatului Unit din UE a fost cu toate acestea anulat.

Dineul de duminică seară urma să abordeze impactul pe care îl va avea ieşirea Marii Britanii, al cărei buget al apărării este cel mai mare din UE, asupra politicii externe a Uniunii şi capacităţii sale de a pune pe picioare operaţiuni militare, potrivit unui diplomat care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, citat de France Presse.

Dar mai multe capitale s-au opus, considerând că trebuie începute „discuţii informale” cu Londra înainte de activarea articolului 50, a precizat el.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!