Măsuri suplimentare de securitate la graniţa României cu Serbia, din cauza refugiaţilor

Toba

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, s-a întâlnit, joi, la Djerdap, cu omologul său sârb, Nebojsa Stefanovic, principalele teme abordate de cei doi oficiali fiind problematica migrației și nevoia identificării unor măsuri suplimentare de siguranță la frontiera comună.

Potrivit unui comunicat al MAI, Tobă a subliniat că dezvoltarea colaborării dintre autoritățile române și sârbe va contribui la creșterea siguranței propriilor cetățeni.

Cei doi oficiali au convenit ca în perioada imediat următoare să se asigure cadrul legal pentru organizarea de patrule comune alcătuite din polițiști de frontieră români și sârbi, iar schimbul de date și informații să se intensifice, prin operaționalizarea Punctului de Contact Comun de la Porțile de Fier”, se arată în comunicatul citat.

Ministrul Tobă a subliniat foarte buna colaborare dintre structurile MAI și cele similare din Serbia, dar și dintre serviciile de informații ale celor două state în ceea ce privește schimbul de date privind criminalitatea transnațională, criminalitatea organizată și terorismul, dar și în ceea ce privește fenomenul luptătorilor înarmați.

România a luat măsuri suplimentare de creștere a siguranței la frontieră, deoarece avem o responsabilitate în plus, ca stat care gestionează 2.070 de kilometri de frontieră externă a UE. În acest context, este nevoie de o consolidare a cooperării inclusiv la frontiera româno-sârbă”, a declarat ministrul Petre Tobă, potrivit MAI.

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au analizat funcționarea acordului de readmisie dintre cele două state și au convenit asupra necesității creșterii eficienței acestuia.

Tobă a reafirmat sprijinul României pentru procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, declarând că țara noastră susține deschiderea, în viitorul apropiat, a unor noi capitole de negociere foarte importante, printre care și capitolul 24 — Justiție, Libertate și Securitate, domeniu în care România poate oferi expertiză.

Întâlnirea cu ministrul sârb se înscrie într-un calendar al întâlnirilor bilaterale ale ministrului Petre Tobă cu miniștri de Interne din statele vecine, pentru consolidarea măsurilor de siguranță la frontierele comune, la sfârșitul lunii trecute ministrul român al Afacerilor Interne având o întrevedere similară cu omologul ungar. De altfel, ministrul Petre Tobă a adresat invitația omologului său sârb de a participa la o întâlnire trilaterală a miniștrilor de Interne din România, Serbia și Ungaria, găzduită de MAI.