Motivul pentru care laptele de România nu se mai găsește în România

Vaci

Laptele românesc a pierdut lupta cu cel venit din străinătate. În primele trei luni ale anului importurile au crescut cu un spectaculos 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut., scrie digi24.ro.

Toate acestea se datorează cotelor europene, care timp de mai bine de 20 de ani au spus cât poate să producă maxim fiecare ţară.

De la 1 aprilie 2015, piaţa a devenit liberă şi ţările cu agricultură dezvoltată au primit dreptul de a produce cât de mult vor clienţii să cumpere. Aşa se face că în România a ajuns lapte din Germania, Austria sau Polonia la preţuri mult mai bune. Fermierii români au avertizat că nu vor putea rezista pe o piaţă liberă şi că au nevoie de subvenţii de la stat.

Laptele ieftin însă nu e bun doar pentru consumatori, ci şi pentru producători… doar că pentru producătorii de brânză, iaurt şi alte lactate. Producţia de brânză din lapte de vacă spre exemplu a crescut cu aproape o treime, iar cea de smântână şi iaurt cu 10% – ceea ce în fond înseamnă mai multă valoare adăugată.

Conform Institutului Naţional de Statistică, importurile de lapte in ian-mar 2015 au fost de 24.730 tone, iar in ian-mar 2016- 38.120 tone.