Petuniile, printesele lunii mai

Petunii

Petuniile sunt florile lunii mai. Luna mai este, tradițional luna în care acestea înfloresc, dar momentul lor maxim poate varia de la sfârșitul lui aprilie până la începutul lui iunie, în funcție de condițiile climatice și de temperatura generală.

Petuniile sunt membrii de bază ai familiei Solanaceae. Originare din America de Sud (Argentina, Brazilia), petuniile au cucerit Europa – și nu doar Europa, relativ recent – spre începutul secolului al XIX -lea. Numite și flori de tutun (sunt rude cu planta de tutun), sau florile verii ori florile cu o mie de culori, petuniile sunt pline de flori de la începutul verii până la mijlocul toameni. Una din marile calități ale petuniilor sunt culorile florilor, extrem de variate și plăcute – de la alb, roz, galben, roşu, violet, albastru, sau numeroase combinații dintre acestea, dar și înflorirea repetată a plantei, dacă îi sunt asigurate un minim de condiții. Trebuie spus pentru cei care nu cunosc aceste flori că petuniile sunt printre cele mai spornice și mai frumoase plante cu flori, extrem de rezistente și foarte puțin pretențioase.

  • Ce plantezi lângă petunii

Dacă au fost ţinute în interior, temperaturile lunii mai permit în sfârşit scoaterea lor la aer, în spaţii exterioare. În funcţie de specie, florile parfumate sunt în formă de pâlnie simplă ori dublă, cu margini drepte, buclate sau ciufulite. Mărimea taliei depinde în funcţie de soi – de la 20 centimetri la cele pitice, până la un metru sau mai mult, la cele curgătoare. Cât despre frunze şi tulpină, acestea sunt acoperite cu peri fini și moi.

  • Planta aromatică – dafinul.

Majoritatea petuniilor pe care le putem admira pretutindeni azi sunt hibrizi, creaţi special pentru decor. Cei mai frecvent întâlniţi sunt gradiflora – petunii cu flori mari şi margini drepte, multiflora – cu flori mai mici şi mai numeroase şi surfina – plante târâtoare, folosite mai cu seamă pentru ghivece suspendate.