PREMIERUL BELGIEI: Există risc de atentate teroriste în mai multe locuri

Atentat

Belgia a ridicat la maxim nivelul său de alertă teroristă pentru capitala Bruxelles din cauza ‘unui risc de atentat cu arme și explozibili’ în mai multe locuri, a declarat sâmbătă premierul belgian Charles Michel, transmite AFP.

Șeful guvernului a invocat sâmbătă, într-o conferință de presă, „riscul unui atentat comis de indivizi cu arme și explozibili în mai multe locuri din capitală” pentru a justifica trecerea la nivelul 4, maxim, al alertei teroriste pentru toată regiunea bruxelleză, pentru aeroportul din Bruxelles, precum și la Vilvorde, o comună din Flandra de unde au provenit mai mulți tineri care s-au radicalizat.

Concret, toate stațiile de metrou au fost închise sâmbătă în capitala belgiană, iar numeroase adunări și mari evenimente urmează să fie anulate, după ce Belgia a ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă la Bruxelles. Un concert al interpretului francez Johnny Hallyday prevăzut pentru sâmbătă seară la Bruxelles a fost astfel anulat din cauza unor amenințări teroriste.

Premierul Charles Michel a reunit sâmbătă Consiliul Național de Securitate. „Avem suficiente elemente pentru a estima că amenințarea este precisă și iminentă”, a afirmat ministrul de externe Didier Reynders. La întâlnire au fost de asemenea prezenți miniștrii de interne, Jan Jambon, al justiției, Koen Geens, și al economiei, Kris Peeters.

Sâmbătă dimineață, autoritățile au atenționat populația să evite mulțimile din cauza unei ‘amenințări grave și iminente’.

CITESTE SI: Nou atac TERORIST! Islamiştii atacă în comando

La o săptămână de la atacurile de la Paris comise de militanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) și în contextul în care unul dintre suspecți, care provenea din Bruxelles, este în continuare căutat și considerat de autorități a fi extrem de periculos, orașul a fost plasat sub nivelul 4 de alertă, maxim.

„Ca urmare a unei noi evaluări”, Organizația de Coordonare pentru Analiza Amenințării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a precizat într-un comunicat că „nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului”.

OCAM a vorbit despre „o amenințare gravă și iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum și recomandări speciale pentru populație”.

Centrul a lansat un apel către locuitorii capitalei belgiene să evite „locurile cu concentrare masivă de persoane”, dând ca exemple „concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, stațiile de transport în comun”, precum și zonele comerciale foarte frecventate. De asemenea, OCAM a recomandat populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Decizia de ridicare la maxim a nivelului de alertă a venit la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morți la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

CITESTE SI: CONCURS NAŢIONAL! Câştigă TABLETE instant cu un singur CLICK!