Rosul unghiilor, un obicei care poate fi fatal

Unghii

Rosul unghiilor este un obicei pe care îl au mulți dintre noi. Din păcate, problema pe care o ridică acest obicei nu este doar de ordin estetic… uneori, îți poate pune viața în pericol.

Acest tic nervos are și un nume. Se numește oncofagie și, în cele mai multe cazuri, debutează încă din copilărie. Să aflăm, așadar, cum poate rosul unghiilor să cauzeze moarte și cum ne putem ajuta copiii să renunțe la acest obicei.

Când poate fi rosul unghiilor fatal
Presa britanică a relatat cazul unui bărbat de 40 de ani care a murit pentru că… “și-a ros unghiile mult timp”. Mai exact, decesul a survenit pe fondul unei septicemii cauzate de lezarea gravă a pielii din jurul unghiilor.

Atunci când avea o dispoziție proastă, când era stresat, anxios sau deprimat, bărbatul obișnuia să-și roadă unghiile. Cu unghiile sângerând mai mult decât de obicei, bărbatul a ajuns la spital. Medicii au constatat că rănile se infectaseră, iar infecția se generalizase provocând un stop cardiac.

Evident, aceștia au încercat să-i salveze viața tăindu-i vârful degetului pentru a împiedica infecția să se extindă și i-au administrat antibiotic timp de 2 săptămâni. Din păcate, bărbatul nu a supraviețuit.

Oamenii care-și rod unghiile sunt perfecționiști
O cercetare realizată pe 50 de pacienți care își rodeau unghiile a dezvăluit faptul că acestea sunt caracterizate de perfecționism. Așadar, dacă micuțul tău a început să-și roadă unghiile, poate că nu-și dorește decât să-ți dovedească faptul că e cel mai bun.

Copiii încep să-și roadă unghiile de la vârsta de 2 ani, dar acest gest se transformă în dependență după vârsta de 5 ani. Cel mai important lucru este să nu-ți cerți copilul că își roade unghiile. Acest lucru ar putea să-l enerveze și să-l ambiționeze să persiste în acest obicei.

Rosul unghiilor la copil poate ascunde probleme emoționale
Prin urmare, nu este deloc de dorit o afirmație de genul „Dacă nu încetezi să-ți mai rozi unghiile, nu vei mai avea dreptul să te uiți la desene animate o săptămână”. Pe termen lung, o astfel de pedeapsă i-ar putea crea micuțului un sentiment accentuat de frustrare care i-ar putea schimba valorile.

Mai degrabă propune-i să vorbiți despre cum se îngrijesc corect mâinile și, în timp ce aveți această discuție, încearcă să descoperi cu discreție ce probleme îl frământă. Oncofagia ascunde, adesea, tulburări emoționale.