Situaţie inedită: turbinele eoliene au ajuns să consume energie, în loc să producă. România importă curent

Energie eoliana

Luni dimineaţă, aportul energiei eoliene la producţia de electricitate a României era negativ, ceea ce înseamnă că turbinele eoliene au ajus să consume energie electrică, în loc să producă. Sistemul Energetic Naţional a recurs la importuri.

Minus 21 MW. Aceasta era producţia de energie electrică a României din surse eoliene astăzi la ora 10.00, potrivit datelor Transelectrica, pe care le puteti vedea în imaginarea din galeria foto.

Cea mai mare parte a producţiei de energie era asigurată de Hidroelectrica,  cu 47% din consum, urmată de centralele pe cărbune, cu 30%, şi de centrala nucleară de la Cernavodă, care asigură circa 9% din producţie, dat fiind că unul dintre cele două grupuri este oprit.

România are o capacitate instalată de circa 3.000 MW în eolian, potrivit datelor  Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), dar producţia de energie din aceasă sursă este fluctuantă şi imprevizibilă, după cum a atătat-o şi situaţia de astăzi.

În condiţiile în care eolianul are aport negativ, iar un grup de la Cernavodă este oprit, România a ajuns, la ora la care este scrisă această ştire, să importe energie electrică pentru acoperirea consumului. Importurile erau de 600 MW putere orară.

Specialiştii dfin energie spun că parcurile eoliene au nevoie de energie electrică pentru consumul propriu. „Situaţia de acum a apărut pentru că nu bate vântul. Dar şi în situaţiile în care bate prea tare, cu peste 22 de metri pe secundă, centralele eoliene se opresc automat. Ele au însă un consum tehnologic propriu”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Indre, director în cadrul Transelectrica.