Sticla Aqua Carpatica, interzisă de tribunal. Modelul este copiat după unul folosit de o companie din Serbia

Apa art

Firmele deţinute de omul de afaceri Jean Valvis şi care comercializează apa îmbuteliată sub brandul Aqua Carpatica au fost chemate la judecată de către o companie din Serbia. Motivul? Sticla Aqua Carpatica este copiată după modelul sârbilor.

O firmă din Serbia care îmbuteliază şi comercializează apă sub brandul Vodavoda a dat în judecată companiile omului de afaceri Jean Valvis pentru copierea designului sticlei şi a câştigat procesul.

Tribunalul Bucureşti obligă firmele Valvis Holding SA şi Carpathian Springs să retragă de pe piaţă „toate produsele ce aduc atingere drepturilor de proprietate (…) şi să distrugă pe cheltuiala lor toate ambalajele ce poartă reproducerea grafică a mărcii tridimensionale”, se arată în decizia instanţei.

De asemenea, instanţa mai dispus şi încetarea folosirii semnului reprezentând forma grafică a ambalajului buteliei comercializate sub denumirea AC AQUA AC pentru oferirea de produse, publicitatea (prin internet sau prin orice altă metodă, inclusiv prin afişarea semnului la intrarea în magazine, pe pereţii magazinului, aplicarea pe materialele consumabile gen sacoşe, pungi, hârtie de ambalat, cutii, etc.), fabricarea de produse, stocarea sau depozitarea, distribuirea, livrarea, comercializarea sau oferirea spre comercializare sau exportul de produse.

Decizia nu este definitivă şi se poate face apel.

Contactat de ECONOMICA.NET, omul de afaceri Jean Valvis spune că „Este ridicol! Aştept motivarea si după mă pronunţ”.

Această decizie a instanţei ar afecta puternic afacerile Aqua Carpatica, care a ajuns şi pe rafturile magazinelor din SUA, China, Japonia, Germania, Anglia, Spania, dar şi în ţările arabe.