SUA: Donald Trump pune condiţii pentru apărarea aliaţilor NATO în cazul unui atac – UPDATE

Donald Trump

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a declarat miercuri că dacă va ajunge preşedinte al SUA nu va pune presiune asupra Turciei sau a altor aliaţi cu regim autoritar în legătură cu epurarea adversarilor politici sau reprimarea libertăţilor civile, spunând că America trebuie să îşi rezolve mai întâi propriile probleme înainte de a încerca să schimbe comportamentul altor ţări, relatează New York Times.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

Casa Albă afirmă că Statele Unite sunt ferm angajate în apărarea reciprocă în cadrul NATO (update 21 iul, 18:43)

Statele Unite ale Americii au un angajament ferm faţă de apărarea reciprocă între aliaţii NATO, a declarat joi Casa Albă, după ce candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a ridicat semne de întrebare privind angajamentul său de a apăra automat aliaţi NATO în cazul în care aceştia sunt atacaţi, relatează Reuters.

„Nu cred că avem dreptul să dăm lecţii”, a spus Trump într-un interviu acordat în timpul Convenţiei Partidului Republican. „Priviţi ce se întâmplă în ţara noastră. Cum vom putea să dăm noi lecţii când sunt oameni care împuşcă poliţişti cu sânge rece?”, a declarat miliardarul.

El a ridicat noi semne de întrebare privind angajamentul său de a apăra automat aliaţi NATO în cazul în care aceştia sunt atacaţi, spunând că mai întâi va analiza contribuţia lor la Alianţa Nord-Atlantică. Trump a reiterat poziţia sa naţionalistă care i-a marcat candidatura până acum, spunând cum îi va obliga pe aliaţi să împartă costurile cu apărarea acoperite timp de decenii de SUA, că va anula tratate vechi pe care le consideră nefavorabile şi că va redefini ce înseamnă a fi partener al SUA.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

El a mai precizat că restul lumii va învăţa să se adapteze la noua sa abordare. „Aş prefera să pot să continui” acordurile existente, a spus Trump, dar numai dacă aliaţii nu vor mai profita de ceea ce el consideră că a fost o perioadă de generozitate a Americii şi despre care consideră acum că nu mai este sustenabilă.

Anticipând discursul său de joi seară din cadrul Convenţiei Partidului Republican, Trump a subliniat că va promova tema ‘America în primul rând’, sloganul său din ultimele luni, şi că este dispus să renunţe la Acordul Comercial de Liber Schimb cu Mexic şi Canada dacă nu va putea negocia obţinerea unor condiţii mai bune.

El a pus la îndoială inclusiv chestiunea dacă, în calitate de preşedinte, ar extinde automat garanţiile de securitate care le oferă celor 28 de state membre ale NATO asigurarea că forţa armatei SUA poate veni în ajutorul lor la nevoie.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!

Întrebat, de exemplu, despre acţiunile ameninţătoare ale Rusiei la adresa ţărilor baltice, printre cele mai noi state membre ale NATO, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste naţiuni „şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi”.

El a recunoscut că abordarea sa în relaţia cu aliaţii şi adversarii SUA este radical diferită de tradiţia Partidului Republican, ai cărui candidaţi, de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, au presat aproape întotdeauna pentru o abordare internaţionalistă în care America este garantul păcii, ‘naţiunea indispensabilă’.

„Nu mai suntem ca acum 40 de ani”, a spus Trump, respingând comparaţiile între abordările sale faţă de ideea de lege şi justiţie şi afaceri globale cu cele ale lui Richard Nixon. Reiterând avertismentul său că SUA îşi vor retrage trupele desfăşurate în lume, el a afirmat că Washingtonul „cheltuieşte o avere pe armată şi pierde 800 de miliarde de dolari”, invocând pierderile din comerţ ale Americii. „Nu îmi sună a lucru inteligent”, a subliniat el.

Trump a definit interesele globale ale Americii aproape numai în termeni pur economici. Rolurile Americii de garant al păcii, de sursă de descurajare nucleară în faţa unor adversari precum Coreea de Nord sau de susţinătoare a drepturilor omului au fost reduse rapid la chestiuni legate de beneficii economice pentru SUA.

VREI UN BONUS de 1.000 de LEI? AGENŢIA DE PARIURI FORTUNA oferă cel mai mare BONUS DIN ROMÂNIA! IA-L ACUM!